Jmenuji se Lukáš (Luky), tento blog je můj a mojí ségry Veroniky (Unka). Chodíme bez bot v ponožkách ve škole i venku protože se nám to líbí a je nám to příjemné. Ve škole ségra od 6, já od 7 třídy ZŠ denně, potom i na střední. Já už jsem ze školy vyšel a chodím do zaměstnání kde musím mít obuv, ale v ponožkách chodím občas venku, ségra ještě chodí na střední, ale venku také občas v ponožkách chodí. Protože víme že je více liddí s touto zálibou a protože byl zrušen Clarisy blog který byl na stejné téma a který pro nás byl trochu vzorem, rozhodli jsme se udělat něco podobného a pokračovat. Tento blog by měl být jednak pro žáky a studenty kteří ve škole chodí v ponožkách nebo bosi ať k tomu mají jakýkoliv důvod, ale také pro každého kdo alespoň občas chodí v ponožkách venku a v místech kde se obvykle nosí boty. Jak se bude blog vyvíjet bude záležet i na vás, budeme rádi když nám budete posílat fotky, články a odkazy na toto téma. Chtěli bychom aby tento blog byl spíše o chození v ponožkách a punčochách než úplně bosky, protoře bosých blogů a webů již existuje několik. Ale příznivci chození úplně bosky budou také vítáni.


Leden 2018

Fotky z tělocvičny

21. ledna 2018 v 11:13 | Luky |  Různé fotky
Přidal jsem dvě fotky z tělocvičny ve škole kde mohou žáci cvičit v botách, v ponožkách nebo bosi, podle toho jak to komu vyhovuje. Napadá mně otázka do komentářů, jak je to ve škole do které chodíte nebo jste chodili vy? Máte nebo měli jste určeno v jaké obuvi či neobuvi máte cvičit nebo záleželo na vás jak se obujete nebo neobujete?

Příběh od Bizona

13. ledna 2018 v 22:58 | Luky |  Vaše příběhy
Přišel mně příběh který mně poslal kluk který má přezdívku Bizon.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Chodím do učňáku, ve škole chodím v ponožkách ale v dílně nemůžu, tam nosím pracovní boty a pracovní oděv
Na základce jsem taky chodil v ponožkách, když jsem byl v devítce tak jsme byli čtyři ze školy kdo chodil v ponožkách. Já, Lucka z naší třídy, Láďa z druhý třídy a Monika ze sedmý.
když bylo teplo holky chodily bosy ale já v ponožkách. S Láďou a Luckou jsme byli trochu kámoši, pokecali jsme i o tom proč chodíme v ponožkách, co na to říkají rodiče, jak řešíme špinavý ponožky a tak různě. Lucku jsem tenkrát pozval i k nám domů na návštěvu, to ještě když jsme byli v devítce. S Monikou jsem nikdy moc nepokecal, spíše jsme jen tak prohodili pár slov když jsme se někdy potkali a to bylo všechno. Ona byla v nižší třídě a když jsem ji viděl na chodbě tak byla pořád s holkama z její třídy že bych s ní stejně moc pokecat nemoh. Teď na střední jsem sám kdo chodí v ponožkách.
Ale před několika dny se mně stalo že jsem na městě potkal tu Moniku. Byla sama tak jsme si řekli čau a měla čas tak jsme pokecali. Šli jsme se projít, řekl jsem jí že se učím truhlářem a že ve škole chodím v ponožkách jako na základce a že jsem jediný ze školy kdo chodí v ponožkách. Ona na to řekla pojď támhle k lavičce. když jsme tam došli, sedla si na lavičku, zula si boty a dala nohy na lavičku abych viděl její ponožky. Měla světle modrý ponožky a vespod černý od špíny. Řekla že taky pořád chodí ve škole v ponožkách. Potom se zase obula. Řekl jsem že je škoda že máme tento týden praxi protože při praxi v dílně nosím boty. kdyby jsme měli školu tak bych se také mohl zout a ukázat jí moje špinavý ponožky. Monika řekla že u nich na základce už chodí v ponožkách jen tří, ona a dva kluci, jeden z její třídy a druhý z niší třídy. Taky řekla že už by přezůvky nechtěla a až bude na střední tak tam taky bude chodit v ponožkách. Dali jsme si na sebe mail, řekl jsem jí o tomto blogu a že ji pošlu odkaz že by mohla napsat na blog a třeba poslat jějakou fotku. Když jsme pokecali tak jsme se zase rozešli a řekli jsme si že až se zase někdy uvidíme tak zase pokecáme.
Bizon.

Bosi se lépe učí

12. ledna 2018 v 0:52 | Luky |  Různé články

Naboso se lépe učí

Dlouhodobá studie ukazuje, že žáci se lépe učí naboso, informuje britský deník The Independent. Desítky let trvající výzkum Bournemouthské univerzity ověřoval, jaký dopad má skandinávská metoda výuky žáků bez bot. Výsledky ukázaly, že bosí žáci se ve třídách chovají lépe, dosahují lepších studijních výsledků, přichází do školy dříve a odchází později (čímž získávají průměrně půl hodinu vzdělání denně navíc), a dokonce v porovnání se svými obutými vrstevníky více čtou. Politika zouvání je v zemích na severu Evropy především opatřením proti nánosu špíny do tříd při špatném počasí, podobný zvyk však přijaly také školy na Novém Zélandu nebo v Austrálii. Zlepšení třídního prostředí a výsledků žáků pozorovali i ve Španělsku, kde zouvání také vyzkoušeli. Britští vědci se zaměřili na londýnské školy, které výuku naboso začaly zavádět. Potvrdili, že žáci jsou ve třídách tišší a klidnější atmosféra umožňuje větší zapojení žáků . Žákům se lépe učí, protože se bez bot cítí uvolnění a "jako doma". V ponožkách si sednou spíše na zem než do lavice a v uvolněných polohách raději čtou - vzpřímená pozice na židli je ta poslední, jakou si děti ke čtení samy vybírají. Profesor Heppel z výzkumného týmu navíc uvádí, že zouvání žáků přináší školám úspory až 20 % na nákladech na úklid a ušetřit lze také na vybavení tříd, když bosé děti sedí raději na polštářích. A protože klíčem k úspěchu studia je zapojení dětí do výuky, jejich zájem a uvolněná atmosféra, dosahují žáci ve třídách, kde se mohou zout a zaujmout relaxační polohy, lepších studijních výsledků. Autoři nabádají, aby se při zavedení nového zvyku zuli i učitelé a zaměstnanci. Zápachu ve třídách se netřeba obávat - ten vzniká právě v důsledku nošení obuvi. ( 1585 )

Školní řád dovoluje žákům aby chodili bosi.

10. ledna 2018 v 15:39 | Luky |  Různé články
Přišel mně odkaz na školu kde je ve školním řádu uvedeno že žáci mohou ve škole chodit v přezůvkách nebo bosi. Zkopíroval jsem část školního řádu kde se o tom píše, přidávám odkaz na školní řád a přidávám několik fotek z této školy. Myslím si že i v ostatních školách by mělo záležet na rozhodnutí žáků, případně po dohodě s rodiči jestli budou ve škole chodit bosi nebo v ponožkách, vedení školy by to mělo tolerovat a žáci by neměli mít povinnost nosit boty nebo přezůvky. Souhlasíte s mým názorem?
---------------------------------------------------------------------------
Výňatek ze školního řádu:
6.7. Žák se ve škole přezouvá do domácí obuvi nebo chodí bos , pokud je to v souladu s přesvědčením rodiny a pokud mu to tak vyhovuje.
----------------------------------------------------------------------------
Odkaz na školní řád této školy:


  

Mail od paní Dity

4. ledna 2018 v 22:19 | Luky |  Vaše příběhy
Přišel mně mail od jedné ženy která se rozhoduje jestli má dovolit dceři chodit v ponožkách ve škole. Poradíte ji? Do mailu napsala i svůj mail, proto si myslím že ji můžete odpovídat do komentářů i přímo na mail.

-----------------------------------
D obrý den.
Viděla jsem Váš blog na téma chození v ponožkách ve škole. Ze školy jsem vyšla před nějakým časem, pamatuji si že v ponožkách chodil pouze ten kdo si občas zapoměl přezůvky, ale nikdo trvale.
Jsem vdaná za muže který chodí bos od jara do podzimu, ne pořád a ne všude, ale podle příležitosti. S touto jeho zálibou jsem si ho brala a nikdy mně to nevadilo a nevadí, já jsem to občas také zkusila, ale nezaujalo mně to, proto bosa nechodím. Jsme ale tolerantní, mně nevadí že manžel chodí bos a on se nesnaží mně přesvědčovat abych také chodila bosa.
Máme dceru která chodí do třetí třídy základní školy, ta je zřejmě trochu po manželovi protože doma běhá nejraději bez bačkor a když jsme v létě chodili ven, několikrát se rozhodla že se zuje a půjde bosa stejně jako manžel.
Píši proto že manžel s ní mluvil o tom že by mohla chodit bosa nebo v ponožkách ve škole, že by přezůvky vůbec nepotřebovala a že by se případně mohl ve škole přimluvit aby ji to bylo dovoleno. Dcera to zatím zkusila jeden den v ponožkách a líbilo se ji to, ale v jakém stavu byly její ponožky si asi umíte představit. Proto bych chtěla poradit od někoho kdo ve škole chodí nebo chodil bos nebo v ponožkách, nebo od rodičů takových žáků jaké mají s touto zálibou zkušenosti, jestli je to vhodné nebo nevhodné např. i ze zdravotního hlediska a i případně jiné klady nebo zápory. Manžel řekl že když s tím nebudu souhlasit, nebude mně přemlouvat abychom ji to dovolili, ale nechci být zlá a přísná když si nejsem jistá jestli bude rozumnější to dceři která je ještě dítě dovolit nebo ne.
Děkuji za případné odpovědi.
Dita. ditakojzarova@seznam.cz

Příběh

1. ledna 2018 v 22:11 | Luky |  Vaše příběhy
Tady je příběh který nám poslal jeden z našich příznivců:

Jednou v prváku na gymplu jsme měli delší dobu tělocvik suplovaný mladou pohodovou sympatickou pohlednou učitelkou. Když jsme začali v malé tělocvičně s gymnastikou, řekla nám, že se dá provozovat i bez cvičební obuvi. Tak jsem na hrazdě cvičil jen v ponožkách a zkoušel si i kotouly, přemety a stojky na gymnastických kobercích jen ve fuseklích. Sem tam se mezi námi dokonce objevil někdo, kdo cvičil i bez fusek. Všechno se dá zkusit. Když jsme pak přešli k bedně, postavili jsme se u gumového pásu volně za sebou do zástupu. Učitelka přišla k nám a řekla: "Sundejte si ale všichni ponožky, kluci." Skákat prý smíme jen bosi, ne v ponožkách. Všichni spolužáci, kteří ještě fusekle měli, si je začali vysvlékat a jelikož to platilo pro všechny, i já si je tedy jako poslední z kluků poslušně stáhnul, protože žák má plnit pokyny učitele. Jakmile úča stojící vedle nás uviděla, že jsme už jen do bosa připraveni všichni, řekla, že je to tak ke skákání mnohem bezpečnější i příhodnější. A tak se skákalo. Po prvním skoku jsem pak poprvé musel jít od bedny zase k ostatním v zástupu před pásem po parketách tělocvičny jenom bosej. A takhle to šlo několikrát. Neuměl jsem si pak už představit, že by ten rozběh po pásu i odraz od můstku šel tak dobře ve fuskách, protože naboso se skákalo skutečně výborně. Po skončení skákání na bedně se šlo ještě do nářaďovny. Učitelka nás nechala obrátit dvě lavičky a my měli po úzkém dřevěném stojanovém trámu trénovat rovnovážnou chůzi s rozpaženými pažemi, protože příště si prý dáme i kladinu. První lavičku jsme měli přejít normálně a druhou po špičkách. Chtěl jsem si opět navléct ponožky, ale když kluci začali chodit po lavičkách, tak všichni chodili pořád jen bosi a ve fuseklích nikdo. Takže jsem i já s fuskami ještě posečkal, protože jsem si říkal, že asi ani na tento cvik ponožky mít nesmíme, neboť by se nám to smekalo a klouzalo, i když to úča přímo neřekla. Vypadalo to, že už do konce hodiny zůstanu jen bos tak jako ostatní, také jsem chodil po lavičkách před usmívající se učitelkou jen bosými chodidly. Pod holými šlapkami bylo teď na podlaze v nářaďovně cítit mnohem víc sajrajtu než na parketách v tělocvičně, bylo jasné, že po hodině budou šlapky trochu špinavé. Bylo možné, že si ostatní - mnohdy bílé - ponožky už teď nenavlékali jen proto, že si je nechtěli zašpinit. Když skončil trénink na lavičkách, museli jsme ještě složit nebo do nářaďovny uklidit všechno používané nářadí. Rychle jsem pak odťapkal se postavit před učitelku na závěrečný nástup k ostatním do řady, pořád ještě jen bosýma nohama. Už mě trochu záblo, a to začalo jen tím, že jsme si museli sundat ponožky při skákání. Hodiny byl konec. Tušil jsem ale, že tohle byla pouze jakási předpříprava. Na podzim, když jsme často bývali na hřišti venku nebo ve velké tělocvičně hráli basket či volejbal, odcházely holky ze šatny na hodinu jen v trepkách naboso, nechávaly si je před malou tělocvičnou, kde se cvičila gymnastika, a pak cvičily celou hodinu bosy. Jen v trepkách naboso jsem před tělocvičnou ale v posledním týdnu zahlédl i kluky z vedlejších tříd. Věděl jsem, že se tohle teď bude týkat i nás, úča přece říkala, že se teď budeme několik týdnů věnovat gymnastice. Příští tělocvik tak budou i moje trepky demonstrativně odpočívat mezi trepkami ostatních přede dveřmi do malé tělocvičny, ať holky vidí, že odvážně cvičím bosej. Když můžeme cvičit bosi, kdo by se znemožňoval v gymnastických cvičkách, zvláště když třeba dneska byli při tělocviku naboso i všichni ostatní.

Pikin, čtyřleté gymnázium