Jmenuji se Lukáš (Luky), tento blog je můj a mojí ségry Veroniky (Unka). Chodíme bez bot v ponožkách ve škole i venku protože se nám to líbí a je nám to příjemné. Ve škole ségra od 6, já od 7 třídy ZŠ denně, potom i na střední. Já už jsem ze školy vyšel a chodím do zaměstnání kde musím mít obuv, ale v ponožkách chodím občas venku, ségra ještě chodí na střední, ale venku také občas v ponožkách chodí. Protože víme že je více liddí s touto zálibou a protože byl zrušen Clarisy blog který byl na stejné téma a který pro nás byl trochu vzorem, rozhodli jsme se udělat něco podobného a pokračovat. Tento blog by měl být jednak pro žáky a studenty kteří ve škole chodí v ponožkách nebo bosi ať k tomu mají jakýkoliv důvod, ale také pro každého kdo alespoň občas chodí v ponožkách venku a v místech kde se obvykle nosí boty. Jak se bude blog vyvíjet bude záležet i na vás, budeme rádi když nám budete posílat fotky, články a odkazy na toto téma. Chtěli bychom aby tento blog byl spíše o chození v ponožkách a punčochách než úplně bosky, protoře bosých blogů a webů již existuje několik. Ale příznivci chození úplně bosky budou také vítáni.


Říjen 2018

Fotky od Darkness Girl

21. října 2018 v 7:31 | Luky |  Různé fotky
Přišly nám fotky od Darkness Girl, myslím že jsou hodně dobré. Slíbila že ještě nějaké další fotky pošle.

Příběh z tělocviku

20. října 2018 v 9:45 | Luky |  Vaše příběhy
Dostali jsme příběh ke zveřejnění, poslal jej Koťa.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Teď v prvním týdnu v prváku na vysoký jsme se spolužákem Skřivánkem ještě ze střední řešili z celkem širokého výběru kurzů tělocvik. Ani jeden z nás ale s sebou z domova ještě neměl cvičky. V popisu předmětu "kondiční gymnastika", co nám vycházel do rozvrhu, stálo "na boso nebo v gymnastických cvičkách, případně teniskách". Takže na první hodině budou muset být bosá chodidla. Skřivan byl ale ve výhodě, protože na rozdíl od mě docela pravidelně cvičil bos už na střední škole.

V šatně po přestrojení Skřivan ihned odešel k tělocvičně v korkáčích z koleje, ale hned se zase z chodby vrátil, že si ještě musí sundat ponožky. Tak jsem si také stáhnul fusekle. Oba jsme odcházeli k tělocvičně s ponožkami vysvlečenými už ze šatny v trepkách jen naboso. Když jsem uviděl, že přede dveřmi do sálu stálo několik holek, prohodil jsem ke Skřivanovi, jako co ty tady dělaj. Mně nechápavému vysvětlil, že budou cvičit s námi, protože to je smíšený kurz. Skřivan se do šatny vrátil v momentě, kdy viděl, že holky jsou už také všechny na tělocvik připravené jen v trepkách v šatně vysvlečené z ponožek do bosa. Sám bych si ale byl ponožky nechal, nakonec to však dopadlo takhle.

Stála tu v žabkách i tmavější spolužačka z bulharské ciziny, o níž už jsme slyšeli, roztomile a legračně švitořící česky. Když jsem viděl ty žabky, říkal jsem si, že ta to bosa zvládne, protože je určitě zvyklá z těch jejich pláží. A byla tu další holka ve stejných gumových trepkách, co jsem měl na nohou i já (tyhle: https://www.ulmart.ru/goods/3490025 ), dlouhé vlasy a nabarvená trochu na zrzavo. A také jedna bývalá spolužačka z gymplu. Teď už jsme ale na vysoký a dveře do tělocvičny odemyká zatím neznámá tělocvikářka i s tělocvikářem. Jsme vpuštěni dovnitř. Skřivanovy nepraktické korkáčky jsou už odložené u stěny a brzy se vedle nich objevily Bulharčiny žabky. My ostatní jsme to odkládání také neodkládali, vedle žabek bylo u stěny místa dost. Také jsem už teď musel do bosa a ostatní holky také. Odvážně jsem odkopl trepky.

Tlemící se Skřivan už stál rádoby poslušně v pozoru před tělocvikářkou na bílé čáře. Kašpar jako vždycky i na střední. Bosy se k němu zařadily zrzka a Bulharka. Já se tam šel už taky jen bosej též postavit, protože tělocvikářka říkala nekompromisně. "I na vysoký škole se při tělocviku dělá nástup," a ukazoval před sebe na tu čáru. Ostatní holky se řadily za mě. Napadlo mě, proč už i na střední nemůžou cvičit holky s klukama dohromady. Tělocvikář nás chválil, že jsme si vybrali gymnastiku, nebývá o ni tolik zájem, a přitom je kondičně nesmírně užitečná. Mluvil o cvičeních, která budeme provádět. Ale o tom, že vlastně nikdo z nás nemá cvičební obuv, se zatím neřeklo nic.

Napadlo mě, že se dnes třeba vůbec nebude cvičit. Jen úvod, po kterém nás pustí. Ale ne, začíná se rušnou částí. Po pokynu "vlevo v bok" mi zatrnulo. Snad se nebude běhat. Pokyn "poklusem v klus", samozřejmě že se chce, abychom bosýma nohama v tělocvičně i běhali, i když jen krátká kolečka kolem sálu a pomalým tempem. Museli jsme si zvykat. Dlouze jsme se pak rozcvičovali na značkách. Zatím mi moc nepřišlo, že by pro cvičení naboso byl nějaký důvod, jen se bosejma chodidlama smejčila trochu špinavá podlaha. Na šlapkách holek, které přede mnou při rozcvičce prováděly kočku vylizující misku, už hodně smítek zůstalo.

Natáhl se koberec a všichni jsme museli těsně vedle sebe udělat jako most, vzpor ležmo. Vždy první v řadě podlézal a zařadil se na konec. A pak další a další. A když jsme už byli na druhé straně koberce, tak zase zpátky. "Tohle jde nejlíp naboso," slyšel jsem říct tělocvikářku, když v prvním kole prolezl poslední z nás. Poprvé to někdo z učitelů zmínil. Musel jsem nyní souhlasit, při tomto cvičení to bylo nejpraktičtější, když holky podlézaly s bosýma nohama pod klukama a kluci podlézali s bosýma nohama pod holkama. Hodina byla pryč. Tělocvikář vykládal, co nás čeká příště. Teď konečně jsme směli zpátky k trepkám. Tak jsem si ale už bosej zvykl, že se mi do nich vůbec nechtělo. Napadlo mě, že třeba příště zase nebude mít cvičky nikdo. A že třeba není pozdě ani pro mě si navykat cvičit naboso i na vysoké škole.

V silonkách do školy

9. října 2018 v 6:42 | Luky |  Různé fotky
Přidal jsem fotky jak jde holka v silonkách do školy. Nesmím ale napsat její jméno.


Dotaz

5. října 2018 v 16:56 | Luky |  Různé nápady a myšlenky
Přišla nám zpráva od jednoho našeho příznivce, nenapsal jestli máme odpověď poslat pouze jemu nebo ji zveřejnit, ale protože nenapsal mail ani jiný kontakt, napíšu jeho zprávu a moji odpověď sem.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ahoj, můžu na vás mít jeden profesionální dotaz. Je to už dávno, co jsem narazil na tyto stránky a zaujalo mě něco z hlediska antropologicko/medicínského. Je už pos taletí známo, že bosá chůze prospívá. Nejen posílení struktury nohy, ale také vnitřním orgánům. Jedná se ale převážně o chůzi po nervoném terénu. A tak by mě tedy zajímalo, setkal se někdo z vás, nesjpíše při lékařských prohlídkách, že by lékař konstatoval například zdraví stav klenby nebo naopak plochonoží. Jde o to zda jste se setkali s tím, že lékaři nohy kontrolují a pokud ano, zda máte nějaké pozitivní nebo naopak negativní dopady na stav nohou v souvislosti s bosou chůzi. Děkuji a mějte se fajn.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Luky - odpověď:
Když jsem chodil na základku přišla do školy nějaká doktorka a kontrolovala nohy, ale to jsem jště bos nechodil, to bylo tal v šesté třídě. Od té doby mně žádný lékař nohy nekontroloval ale vím že je mám vpořádku, ploché nohy nemám. Bos nechodím moc často, ve škole jsem chodil v ponožkách ale to se většinou sedělo na židli a o přestávce se jen trochu chodilo ve třídě a na chodbě a v létě jdu občas bos nebo v ponožkách ven, ale asi to není tak často aby to bylo nějak výrazně znát na nohou. Je možné že mám tvrdší kůži na chodidlech ale jinak kromě příjemného pocitu a lepší ho pohodlí při bosé chůzi mně bosá chůze asi nepřinesla žádné pozitivní nebo negativní dopady.