Jmenuji se Lukáš (Luky), tento blog je můj a mojí ségry Veroniky (Unka). Chodíme bez bot v ponožkách ve škole i venku protože se nám to líbí a je nám to příjemné. Ve škole ségra od 6, já od 7 třídy ZŠ denně, potom i na střední. Já už jsem ze školy vyšel a chodím do zaměstnání kde musím mít obuv, ale v ponožkách chodím občas venku, ségra ještě chodí na střední, ale venku také občas v ponožkách chodí. Protože víme že je více liddí s touto zálibou a protože byl zrušen Clarisy blog který byl na stejné téma a který pro nás byl trochu vzorem, rozhodli jsme se udělat něco podobného a pokračovat. Tento blog by měl být jednak pro žáky a studenty kteří ve škole chodí v ponožkách nebo bosi ať k tomu mají jakýkoliv důvod, ale také pro každého kdo alespoň občas chodí v ponožkách venku a v místech kde se obvykle nosí boty. Jak se bude blog vyvíjet bude záležet i na vás, budeme rádi když nám budete posílat fotky, články a odkazy na toto téma. Chtěli bychom aby tento blog byl spíše o chození v ponožkách a punčochách než úplně bosky, protoře bosých blogů a webů již existuje několik. Ale příznivci chození úplně bosky budou také vítáni.


Bosi se lépe učí

12. ledna 2018 v 0:52 | Luky |  Různé články

Naboso se lépe učí

Dlouhodobá studie ukazuje, že žáci se lépe učí naboso, informuje britský deník The Independent. Desítky let trvající výzkum Bournemouthské univerzity ověřoval, jaký dopad má skandinávská metoda výuky žáků bez bot. Výsledky ukázaly, že bosí žáci se ve třídách chovají lépe, dosahují lepších studijních výsledků, přichází do školy dříve a odchází později (čímž získávají průměrně půl hodinu vzdělání denně navíc), a dokonce v porovnání se svými obutými vrstevníky více čtou. Politika zouvání je v zemích na severu Evropy především opatřením proti nánosu špíny do tříd při špatném počasí, podobný zvyk však přijaly také školy na Novém Zélandu nebo v Austrálii. Zlepšení třídního prostředí a výsledků žáků pozorovali i ve Španělsku, kde zouvání také vyzkoušeli. Britští vědci se zaměřili na londýnské školy, které výuku naboso začaly zavádět. Potvrdili, že žáci jsou ve třídách tišší a klidnější atmosféra umožňuje větší zapojení žáků . Žákům se lépe učí, protože se bez bot cítí uvolnění a "jako doma". V ponožkách si sednou spíše na zem než do lavice a v uvolněných polohách raději čtou - vzpřímená pozice na židli je ta poslední, jakou si děti ke čtení samy vybírají. Profesor Heppel z výzkumného týmu navíc uvádí, že zouvání žáků přináší školám úspory až 20 % na nákladech na úklid a ušetřit lze také na vybavení tříd, když bosé děti sedí raději na polštářích. A protože klíčem k úspěchu studia je zapojení dětí do výuky, jejich zájem a uvolněná atmosféra, dosahují žáci ve třídách, kde se mohou zout a zaujmout relaxační polohy, lepších studijních výsledků. Autoři nabádají, aby se při zavedení nového zvyku zuli i učitelé a zaměstnanci. Zápachu ve třídách se netřeba obávat - ten vzniká právě v důsledku nošení obuvi. ( 1585 )
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Komentátor | 13. ledna 2018 v 21:50 | Reagovat

Moc hezké, že to výsledky studie prokazují. Jenže v 80. letech ještě v komunistickém Československu to bylo tak, aspoň v naší škole, že kdo si zapomněl přezůvky, musel být ten den ve škole jen v ponožkách. A sem tam se stalo, že jsem prostě po určité období ne zapomínal, ale neměl přezůvky, protože se mi nějak nechtělo. Nikdo z učitelů to nijak neřešil, hlavně šlo o to nedělat brajgl a dobře se učit a asi taky být při hodině aktivní (což často nešlo, protože to byla nuda). Prostě nemáš přezůvky, budeš v ponožkách, nikdo z učitelů to nijak neřešil. Dokonce se ani nepamatuju, že by to nějaký učitel či spíš učitelka takto řekla: prostě spolužáci a spolužačky to tak dělali a já taky.

2 Majkl | E-mail | 15. ledna 2018 v 17:33 | Reagovat

Komunistické Českoslovebsko jsem nezažil, ale když jsem chodil na základku bylo to také tak. Šatny jsme měli společné klecové, přezůvky jsme si nosili domů. Kdo je zapoměl doma musel chodit bos nebo v ponožkách. Teď na střední máme skříňky ve kterých si necháváme boty a přezůvky tak už je nikdo nezapomímá, proto u nás ve škole chodí v ponožkách jen ten kdo tak chodit chce a to jsem já.

3 Martin | E-mail | 17. ledna 2018 v 0:09 | Reagovat

U nás to bylo také tak. Na zakládce byly klasické šatny. Přezůvky jsme nosili každý domů. Ráno se jednou chodbou přicházelo do šatny, tam se člověk buď přezul nebo vyzul😊) do ponožek, pokud neměl nebo nenosil přezůvky. Na gymplu to bylo podobné, s tím rozdílem, že šatny byly až ve druhém a třetím patře, takže jsme se museli přezout nebo vyzout už v přízemí. Bosých bylo každý den několik lidí z každé třídy a dost chodilo bosých pořád. Nikdo z učitelů na to nic neříkal.

4 Romana | 22. ledna 2018 v 15:55 | Reagovat

Nejhloupější kluk z naší třídy nechodí bos, nosí pantofle. Řekla jsem mu že jsem četla že bosi se lépe učí, že by mohl zkusit chodit bos ve škole, ale on nechce. Asi proto že je hloupý. Já článku fakt věřím, může to být pravda, dala jsem ho přečíst i mámě a řekla jsem jí že kdyby mně nedovolila chodit bosa že bych asi měla horší známky. Máma řekla že tomu moc nevěří ale že když si zlepším známky tak mně schová boty a budu chodit v ponožkách i do školy. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz .
 

Aktuální články

Reklama