Jmenuji se Lukáš (Luky), tento blog je můj a mojí ségry Veroniky (Unka). Chodíme bez bot v ponožkách ve škole i venku protože se nám to líbí a je nám to příjemné. Ve škole ségra od 6, já od 7 třídy ZŠ denně, potom i na střední. Já už jsem ze školy vyšel a chodím do zaměstnání kde musím mít obuv, ale v ponožkách chodím občas venku, ségra ještě chodí na střední, ale venku také občas v ponožkách chodí. Protože víme že je více liddí s touto zálibou a protože byl zrušen Clarisy blog který byl na stejné téma a který pro nás byl trochu vzorem, rozhodli jsme se udělat něco podobného a pokračovat. Tento blog by měl být jednak pro žáky a studenty kteří ve škole chodí v ponožkách nebo bosi ať k tomu mají jakýkoliv důvod, ale také pro každého kdo alespoň občas chodí v ponožkách venku a v místech kde se obvykle nosí boty. Jak se bude blog vyvíjet bude záležet i na vás, budeme rádi když nám budete posílat fotky, články a odkazy na toto téma. Chtěli bychom aby tento blog byl spíše o chození v ponožkách a punčochách než úplně bosky, protoře bosých blogů a webů již existuje několik. Ale příznivci chození úplně bosky budou také vítáni.


Mail od paní Dity

4. ledna 2018 v 22:19 | Luky |  Vaše příběhy
Přišel mně mail od jedné ženy která se rozhoduje jestli má dovolit dceři chodit v ponožkách ve škole. Poradíte ji? Do mailu napsala i svůj mail, proto si myslím že ji můžete odpovídat do komentářů i přímo na mail.

-----------------------------------
D obrý den.
Viděla jsem Váš blog na téma chození v ponožkách ve škole. Ze školy jsem vyšla před nějakým časem, pamatuji si že v ponožkách chodil pouze ten kdo si občas zapoměl přezůvky, ale nikdo trvale.
Jsem vdaná za muže který chodí bos od jara do podzimu, ne pořád a ne všude, ale podle příležitosti. S touto jeho zálibou jsem si ho brala a nikdy mně to nevadilo a nevadí, já jsem to občas také zkusila, ale nezaujalo mně to, proto bosa nechodím. Jsme ale tolerantní, mně nevadí že manžel chodí bos a on se nesnaží mně přesvědčovat abych také chodila bosa.
Máme dceru která chodí do třetí třídy základní školy, ta je zřejmě trochu po manželovi protože doma běhá nejraději bez bačkor a když jsme v létě chodili ven, několikrát se rozhodla že se zuje a půjde bosa stejně jako manžel.
Píši proto že manžel s ní mluvil o tom že by mohla chodit bosa nebo v ponožkách ve škole, že by přezůvky vůbec nepotřebovala a že by se případně mohl ve škole přimluvit aby ji to bylo dovoleno. Dcera to zatím zkusila jeden den v ponožkách a líbilo se ji to, ale v jakém stavu byly její ponožky si asi umíte představit. Proto bych chtěla poradit od někoho kdo ve škole chodí nebo chodil bos nebo v ponožkách, nebo od rodičů takových žáků jaké mají s touto zálibou zkušenosti, jestli je to vhodné nebo nevhodné např. i ze zdravotního hlediska a i případně jiné klady nebo zápory. Manžel řekl že když s tím nebudu souhlasit, nebude mně přemlouvat abychom ji to dovolili, ale nechci být zlá a přísná když si nejsem jistá jestli bude rozumnější to dceři která je ještě dítě dovolit nebo ne.
Děkuji za případné odpovědi.
Dita. ditakojzarova@seznam.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Krakonoš | 6. ledna 2018 v 10:16 | Reagovat

Podle mého názoru je ještě malá na to aby ve škole chodila bosa. Řekl bych až tak v šesté nebo sedmé třídě. Ale je to jen můj názor, rozhodnutí je na vás.

2 honza | 6. ledna 2018 v 16:21 | Reagovat

Klidně jí tak nechte chodit,je to zdravé a nebude mít potom potíže se zády a chodidly,syn tak chodí od mala a máto zas po mámě,pokud to nevadí učitelkám tak co je za problém?špína?

3 Evka | E-mail | 7. ledna 2018 v 12:23 | Reagovat

Já jsem začala chodit bosa nějak ke konci čtvrté třídy, ale nebylo to ještě pravidelně. Pravidelně jsem začala asi až o rok později a zbytek základní školy a celou střední školu jsem pak už chodila ve škole v ponožkách. Nikdy mě to nijak neublížilo, právě naopak. Bosá chůze je zdravá. Boty bývají často na první pohled hezké, ale jsou špatně tvarované, úzké, do špice, na moc vysokém podpatku a nohám spíš škodí. Holky od nás ze třídy si kolikrát tyhle boty kupovaly, ale teď mají kvůli tomu zničené nohy. Nikomu svůj názor ale nenutím, to je každého věc. Z bývalé třídy to vyzkoušelo hodně děcek, chodit ve škole v ponožkách, ale pravidelně nás chodilo bosých tak pět. Na tělocvik míň. Naproti tomu, když bylo teplo, v květnu, červnu nebo v září bylo bosých lidí ještě o dost víc a to zdaleka nejen v naší třídě. Jinak to hodně děcek vyzkoušelo, ale pak se vrátilo k přezůvkám, většinou kvůli tomu, že jim vadili špinavé ponožky nebo ti, kteří si je nechtěli zašpinit, chodili úplně bosky a bylo jim zas v zimě zima na nohy. Ponožky se ale stejně musí prát a pračce je jedno, jestli jsou špinavé málo nebo hodně. Myslím si, že by to Vaší dceři nijak neublížilo, když je ale zima, chce to silnější ponožky, v létě stačí slabé. Nebo to může začít zkoušet, až se oteplí, třeba v dubnu. Když tak Vám napíši víc ještě mailem. :-)

4 | 11. ledna 2018 v 15:42 | Reagovat

Myslím, že pokud se jí to líbí nemá moc cenu jí to zakazovat. Nevím jak moc studené podlahy jsou u ní ve škole ale pokud z nich nebude v jednom kuse nastydlá nevidím problém proč jí to zakazovat. Jak už bylo řečeno je to zdravé, nepotí se nohy a ponožky jdou do pračky tak jako tak. Problém je většinou spíš s učitelem ale když se za ni přimluvíte a učitel bude vědět že  stím souhlasíte myslím že to nebude problém. :-)

5 Jana | E-mail | 13. ledna 2018 v 11:53 | Reagovat

Moje dcera také chodí ráda bosa. Přivedla ji k tomu kamarádka před několika lety ale až na střední škole. Napsala sem vzkaz, který je výš. Já na bosém chození nic zajímavého nevidím, ale mladí to vidí jinak. Snažím se být tolerantní a ty špinavé ponožky a punčochy přehlížet, protože se dobře učí a vím, že bych na tom nic stejně nezměnila. Neposlechla by mě. Je vidět, že máte s dcerou dobré vztahy, když Vás požádala o svolení, že by chtěla ve škole chodit v ponožkách. Já jsem se o této zálibě Moniky dozvěděla s několika týdenním zpožděním. Zeptala se tehdy táty, ten jí to jako cokoliv jiného odkýval, aniž by se zeptal, zda s tím souhlasím i já a v době, kdy jsem se o tom dozvěděla já, bylo pozdě na tom s tím něco dělat.

6 Dita | E-mail | 13. ledna 2018 v 13:17 | Reagovat

Vidím Jano že máte podobné názory jako já, také na bosém chození nic zajímavého nevidím, ale mám manžela který se hlásí k tzv. bosochodcům, proto musím tuto zálibu tolerovat.
Není ale pravda že nás dcera požádala o svolení, navrhl ji to manžel, jen tak jako by nic se ji zeptal jestli by nechtěla ve škole chodit bosa nebo v ponožkách a ona řekla že ano. Potom se teprve zeptali mně. Manžel také řekl že kdyby s tím měla problémy ve škole s učiteli tak tam zajde a osobně to vysvětlí třídní nebo řediteli. Již záleží jen na mně jestli budu souhlasit zatím dcera nosí bačkory, aly myslím si že ji nebudu bránit chodit bosa. Možná počkáme ještě týden, má sněžit, bude ve škole mokro a špína, tak asi ještě až po týdnu. Budu se muset smířit s tím že už nebudu mít doma jednoho bosochodce ale dva. ;-)

7 Jana | E-mail | 14. ledna 2018 v 16:31 | Reagovat

[6]: Jestli to Váš muž dceři nabídl, rozhodně bych na Vašem místě nebyla proti, mohlo by se to časem obrátit proti Vám. Dohodněte se ale na určitých pravidlech. Monika, když přišla domů ze školy byla schopná si v tom, co měla ten den na sobě a v těch do černa špinavých ponožkách lehnout do postele a spát. Na to je třeba dohlédnout, aby Vám to děcko nedělalo. Ponožky doporučuji kupovat jedné barvy, aby se daly snáz prát najednou v pračce. Připravte se na to, že bude chtít časem nosit bílé a jiné Vám na nohy nevezme. Jejich jedinou výhodou je, že bývají nejlevnější. Silonky doporučuji kupovat obyčejné, ale co nejvíce DEN. Jestli bude chtít časem punčochy - samodržící, to bych do školy vůbec nedovolila. Monika mě v tomto také obešla a náš táta ji koupil, co chtěla. Teď už je navíc plnoletá a vydělává si u něj v práci, takže s tím nic neudělám. Ty špinavé ponožky a punčochy se jí válí v celém pokoji. Snažím se tam chodit co nejméně a když už tam jdu, nedívat se okolo.

8 Bára | 14. ledna 2018 v 23:54 | Reagovat

[6]: Gita - můžete skusit v rámci zimi a mokra, že by nosila místo bačkor zateplené Crocks úplně naboso. https://www.urbanlux.cz/classic-lined-pattern-clog.html?main_att_id=146&main_att_value=2648&minor_att_id=150&minor_att_value=656

9 Dita | E-mail | 15. ledna 2018 v 18:17 | Reagovat

[8]: To už by ___ záleželo na ní, podle mně není velký rozdíl mít nezateplené crocksy s ponožkami nebo zateplené bez ponožek. Já bych byla radši kdyby nosila kterékoliv z nich raději než chodit v ponožkách nebo bosa.

10 Bára | 16. ledna 2018 v 0:32 | Reagovat

[9]: Dita - já ____ zkusila ty zateplené crocksy. Bude v nich cítit větší volnost něž normální crocksy a ponožky. Příde ráno do šatny sundá si boty i ponožky a bude celý škoní den jakoby naboso. Navíc si může ve třídě kdykoliv crocksy sundat a rovnou může být třeba o přestávce rovnou úplně bosa a na tělocvik může chodit bez cviček a jen sundá crocksy a může cvičit bosa. Klidně ji taky skuste nechat jeden den ať chodí úplně naboso, bude jí trochu víc zima a hned sama bude třeba další den chtít nosit přezůvky :-) Nechala bych jít rovnou z domu bez ponožek, aby si je nemohla ve třídě vzít a opravdu musela být úplně celý jeden den bosa. Uvidíte třeba to pomůže :-)

11 Vendula | 16. ledna 2018 v 12:56 | Reagovat

[6]: Já teda ve _____ chodím v ponožkách už nějakej ten čásek, teda letos je to myslím čtvrtej rok a nikdy mi z toho nic nebylo, spíš naopak. Jak už je tady napsaný, je to zdravý, v létě je to tisíc krát lepší, než si pařit nohy v přezůvkách a v zimě je ve škole je přetopeno a úplně bosa nechodím, mám vždycky ponožky, takže chytnout nic nemůžu ani náhodou. Je pravda, že když jsem s tím začla, tak mamka kvůli tomu taky chvíli třeštila, ale byla celkem rychle v klidu. Ponožky se stejně musej prát a pračce je jedno, jestli jsou špinavý víc nebo míň. Naše spíš zajímá prospěch, než nějaký ponožky nebo to co mám na sobě, ten mám dobrej, takže v poho.

12 Jana | E-mail | 17. ledna 2018 v 13:44 | Reagovat

Přezůvky za více jak osm stovek na lítání ve škole bych dítěti, kterému je devět nebo deset let nekupovala. Byla bych nerada, aby to vypadalo tak, že jsme s manželem Monice nechtěli dopřát to nejlepší, ale když si představím, co se s těmi věcmi ve škole děje a co s tím děti dokáží udělat, jsou to vyhozené peníze. Monika zvlášť byla vždy velmi roztržitá a nazouváky, když je ještě nosila, čepice, rukavice, deštník, to létalo kolem ní. To jsme mohli kupovat pořád dokola. Přezůvky jsem kupovala tak co měsíc, dva měsíce. Zkoušela jsem i nejrůznější tresty, ale ty se minuly účinkem. Je pravda, že když začala chodit jen v ponožkách, tak jsem je už pak kupovat nemusela. Nenechala bych ji ale nikdy jako trest v zimě chodit úplně naboso, tím, že bych ji nedala ponožky, to mi přijde jako matce nepřiměřené a je to o zdraví.

13 Vendula | 19. ledna 2018 v 12:27 | Reagovat

Devět kil na přezůvky by mi mamka nikdy nedala, to je jistý. To ty ponožky vyjdou o dost levnějc. Kdybych řekla, že jedny mám tak na tejden, než se zničej a škola je nanejvejš 10 měsíců, spíš ale 9 , když se odečtou vánoční a jarní prázdniny a další dny volna, tak je to 9x4 = 36 párů ponožek. Možná o něco víc, 40 párů. Já nenosím ponožky týden v celku, beru si na každý den čistý a špinavý dávám mamce na praní. Ale kdyby se vzaly v kuse, tak jsou tak na tejden. To ty ponožky jsou fakt o dost levnější, než  crocsy.

14 tereza | 26. ledna 2018 v 23:47 | Reagovat

[6]: Dita - chodí teď dcera v přezuvkách nebo v ponožkách? Černé ponožky nebo silonky,...

15 Vendula | 28. ledna 2018 v 13:21 | Reagovat

Silonky taky nejsou špatný, jenže tolik nevydrží. Aby se netrhaly, musely by být hodně silný a to se na zimu hodí. Na léto už míň. Černý ponožky občas také nosím, na prostřídání, abych neměla jenom bílý, ale zašpiní se taky. To, jestli jsou černý nebo bílý by bylo možná důležitý, kdyby měla Dita kluka. Kluci jsou totiž prasata, teda aspoň ty který já znám a jsou schopný nosit jedny ponožky třeba čtrnáct dnů. Tak pak je asi fakt lepší, když je mají černý, aby nebylo vidět, že je mají špinavý. Jenže stejně smrděj, ale to už jim nevadí. Třídní je občas posílá ty nohy na záchod umýt a pak musej do ponožek.

16 Dita | E-mail | 31. ledna 2018 v 14:43 | Reagovat

[14]: Zatím dcera ještě nosí přezůvky, nechceme rozhodnutí uspěchat ale asi dojde k tomu že bude chodit v ponožkách. Černé ponožky by byly praktické, ale nevím jestli by je chtěla nosit.

17 Tereza | 31. ledna 2018 v 23:50 | Reagovat

[16]: Dita - zkuste _____ den v přezuvkách bez ponožek. Třeba pak bude chtít chodit v zimě v přezuvkách naboso a na jaře v ponožkách nebo taky přezuvky naboso. Přezuvky má pantofle nebo bačkory?

18 Dita | E-mail | 1. února 2018 v 16:08 | Reagovat

[17]: Přezůvky naboso už měla vícekrát, když bylo teplo tak denně. V první a druhé třídě měla bačkůrky, teď má pantofle. Přezůvky naboso, to by nebyl problém, ale my se rozhodujeme jestli přezůvky nebo v ponožkách/bosa.

19 Tereza | 1. února 2018 v 16:25 | Reagovat

[18]: Dita - chce to _________. Teď je docela teplá zima a tak bych zkusila 1 den v ponožkách a pak druhý den naboso a co se jí víc bude líbit. Připadně zda jí nebude velká zima. Když bude opravdu zima tak bych jí dala na výběr pantofle naboso nebo ponožky bez pantoflí. A další den může být v pantoflích naboso a ve třídě ať si je sundá a je pak bosa kde bude chtít třeba i jen v tý třídě nebo v tělocvičně.

20 Vendula | 4. února 2018 v 12:18 | Reagovat

[17]: Černý ponožky jsou spíš pro kluka. Jak jsem už psala. Kluci jsou prasata a jsou schopný v těch fuseklích chodit i několik dní, ale když maj černý ponožky a chodí bosi, tak pak není to, že je maj špinavý a že maj furt ty stejný tolik vidět. Já teda černý ponožky občas taky nosím, ale většinou chodím v bílých. Bosa v bačkorách nebo nazouvákách bych nešla. To bych byla za úplnýho exota, takhle u nás nikdo nechodí. Buď má přezůvky a je k tomu v ponožkách nebo chodí bos, ale ne úplně bos, ale v ponožkách. Ponožky si kvůli tomu, že se mu ve škole zašpiní nikdo nesundává. Nanejvýš tak v červnu, když se ponožky nenosí, ale jinak ne. Naštěstí to mamka nechce a ponožky mi koupí ;-)

21 Bára | 4. února 2018 v 21:22 | Reagovat

[20]: Vendula - ale _____ ty crocksy s bílým kožíškem se naboso bez ponožek nosí docela běžně :-) V zimě lepší než v ponožkách bez pantoflí.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz .
 

Aktuální články

Reklama