Jmenuji se Lukáš (Luky), tento blog je můj a mojí ségry Veroniky (Unka). Chodíme bez bot v ponožkách ve škole i venku protože se nám to líbí a je nám to příjemné. Ve škole ségra od 6, já od 7 třídy ZŠ denně, potom i na střední. Já už jsem ze školy vyšel a chodím do zaměstnání kde musím mít obuv, ale v ponožkách chodím občas venku, ségra ještě chodí na střední, ale venku také občas v ponožkách chodí. Protože víme že je více liddí s touto zálibou a protože byl zrušen Clarisy blog který byl na stejné téma a který pro nás byl trochu vzorem, rozhodli jsme se udělat něco podobného a pokračovat. Tento blog by měl být jednak pro žáky a studenty kteří ve škole chodí v ponožkách nebo bosi ať k tomu mají jakýkoliv důvod, ale také pro každého kdo alespoň občas chodí v ponožkách venku a v místech kde se obvykle nosí boty. Jak se bude blog vyvíjet bude záležet i na vás, budeme rádi když nám budete posílat fotky, články a odkazy na toto téma. Chtěli bychom aby tento blog byl spíše o chození v ponožkách a punčochách než úplně bosky, protoře bosých blogů a webů již existuje několik. Ale příznivci chození úplně bosky budou také vítáni.


Poradna - co říct rodičům

19. září 2018 v 20:12 | Unka |  Veronika
Přišel mně příběh od Bindi která chodí do 7. třídy ZŠ a chtěla by poradit. Trochu si zadělala na problém protože doma zamlčela jednu skutečnost a teď čeká že až na to její rodiče přijdou což se pravděpodobně stane, bude mít průšvih. Zkusíte ji poradit?
Já ji napíši soukromě mail až zítra, dnes mám děsnej fofr a nedokážu se ani zamyslet nad odpovědí a nechci psát nějaké bludy, proto ji napíšu až zítra.
________________________________________________________________________________________
Ahoj.
Potřebovala bych poradit.
Líbí se mně chodit bosa, před prázdninami jsem asi 4 krát zkusila ve škole chodit v ponožkách ale doma jsem to neřekla protože mamka by to určitě nedovolila. Taky bych to neutajila protože mamka by to poznala podle ponožek a vyprat je nemám kde aby na to nepřišla. Dvoje ponožky jsem potom vyhodila a další dvoje jsem vyprala ale musela jsem dávat pozor aby to nevyděla když jsem je prala a sušila. Jednou jsem mamce tak trochu naznačila že bych ve škole nemusela nosit přezůvky a ona řekla že v žádném případě.
O prázdninách jsem ale někdy chodila bosa venku a bylo to pěkné.
Když začly prázdniny tak jsem přezůvky vyhodila protože už byly špatné, mamka žekla že mi na konci prázdnin koupí nové do školy. Ale mamka na to zapoměla, byly jsme nakupovat věci do školy, ptala se mi co ještě potřebuji ale já jsem ji nepřipomněla že ještě potřebuji přezůvky že žádné nemám. Od září ve škole chodím bosa bez ponožek protože nohy si snadno umyju když přijdu domů ale ponožky bych nemohla vyprat aby to mamka nevěděla a když je nevyperu tak mamka uvidí jak jsou špinavé a pozná to že jsem v nich chodila.
Ve škole už se mně učitelka zeptala proč nemám přezůvky, proč chodím bosa a já jsem řekla že mně je ještě mamka nestihla koupit. Učitelka řekla ať mně je koupí abych nechodila bosa.
Příští týden se ale má ochladit a bude mně to studit na nohy, když si vezmu ponožky tak´budou špinavé a mamka to pozná. Vypadá to že budu mít mega průšvih až na to mamka přijde že jsem ji nepřipomněla že nemám přezůvky a že chodím bosa.
Já nevím jestli to mám nechat až to mamka pozná a budu ji muset říct že jsem ji schválně neřekla že nenám žádné přezůvky a budu mít mega průšvih nebo udělat něco aby na to nepřišla nebo abych neměla tak velký průšvih. Také je možné že až bude učitelka mluvit s mamkou tak mamce řekne aby mně koupila přezůvky a mamka ani nebude vědět že je nemám. Chodím do 7 A na základku.
Bindi.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jiří | 20. září 2018 v 15:42 | Reagovat

Tak zkus říct doma až se tě rodiče zeptají kde máš přezuvky, že už sis je koupila sama. (Učitelka nejspíš bude s rodiči o tomto diskutovat takže to bych neriskoval.) Nebo si vyřaď dvoje či troje ponožky (Aby nebylo napadné že chodí v jedných ponožkách) na chození ve škole a potom si je vem domů a potají si je vyper.

2 Bindi | E-mail | 20. září 2018 v 20:35 | Reagovat

[1]: Děkuji za radu. Kdybych si vzala z prádla dvoje ponožky asi by to mamka nepoznala ale bylo by těžký je potají vyprat s dát uschnout aby si toho nevšimla. Zítra ještě budu bosa ale v ponělí už má být zima a bylo by to studené tak se musím do pondělí nějak rozhodnout. :-(

3 Jiří | 21. září 2018 v 6:15 | Reagovat

[2]: Jako každý má dost ponožek různé barvy takže to nepůjde poznat jestli nějáké chybí. A někdy to můžeš prostřidat že třeba tenhle měsíc vezmeš tyhle ponožky a příští zase tyhle aby se to kombinovalo a nikdo si toho nevšim jak doma tak ve škole. V každém případě budu držet palce. :-)

4 MG | E-mail | Web | 22. září 2018 v 3:06 | Reagovat

Bindi, asi není dobrý  nápad to zatloukat. Není to přece nic špatného, je to jen neobvyklé. Leckde jinde ve světě (Finsko, Rakousko, Švýcarsko,...) je to ale docela běžné. Určitě je lepší zkusit se s mámou

dohodnout než žít ve strachu, že se to provalí a bude mega průšvih ještě i kvůli lhaní. Když to budeš vysvětlovat, nebylo by dobré moc tlačit na pilu a je vhodné použít dobré argumenty, jako třeba:

- Děti, které nejsou nuceny do přezůvek, se lépe učí. Dokládá to např. výzkum Bournemouth University, viz
<A href=" https://www.telegraph.co.uk/education/2016/05/23/schoolchildren-with-no-shoes-on-do-better-and-behave-better-in-t/ " target="_blank"> www.telegraph.co.uk </A>(když to budeš číst, procvičíš si angličtinu).
- Máš to doporučeno od lékaře. Tedy ne konkrétně přímo ty, ale všeobecně to doporučuje  Daniel Howell v knize "Naboso - 50 důvodů proč si sundat boty a být zdravý". Daniel Howell je lékař-podiatr (podiatrie se zabývá pohybovým aparátem), a je významnou a uznávanou autoritou v tomto oboru.

Proč třeba ve škole místo krkolomných výmluv rovnou neřekneš, že bez přezůvek se cítíš líp a že je nechceš? Bylo by to lepší než se vehnat do role lajdáka, který si není schopen připravit potřebné věci do školy.
Kdyby domluva s mámou nevyšla, můžeš to zkusit bez ponožek i dál. Zimy se bát nemusíš, ve škole se většinou v zimě topí a ruce nezebou ani bez rukavic, tak k čemu ponožky?

5 Unka | 22. září 2018 v 7:45 | Reagovat

Hodně dobrý nápad je když ukážeš mamce odkazy které poslal MG a když je tvoje mamka rozumná tak by mohla pochopit že tě ve škole bude lépe bez přezůvek a budeš se tak lépe učit. Doma asi také chodíš bosa když píšeš že nemáš žádné přezůvky, tak proč by jsi nemohla i ve škole. To samé můžeš říct také učitelce.
Neznám tvojí matku, ale kdyby jsi opravdu byla přesvědčená že tě to nedovolí tak ji můžeš říct že do podzimu jste měli ve škole přezouvání jen dobrovolné a že jsi ve škole chodila v botách a přezůvky budeš potřebovat až třeba od listopadu. Až tě mamka koupí přezůvky, můžeš je nechávat ve škole v šatně a nemusíš je používat. :-) Nevím jaké máte ve škole podlahy, když to budeš chtít před mamkou tajit můžeš chodit bosa bez ponožek když tě nebude zima, nohy si snadno umyješ. Když by to bylo studené můžeš si vzít jedny ponožky které si budeš přezouvat ve škole, nosit je jen ve škole, prát je nemusíš a až je prochodíš vyhodíš je a vezmeš si zase jiné. :-)

6 Vendula | 22. září 2018 v 13:20 | Reagovat

Já sama jsem to mámě řekla, že budu chodit ve škole v ponožkách. Nevím, proč bych to měla tajit. Nic zvláštního na tom není. Jsou to jenom ponožky. Máma to na začátku ale dost hrotila na to se připrav, že si tím asi budeš muset projít. Nadávala, že ty špinavý ponožky prát nebude, přitom prádlo dává do pračky, takže v pohodě. Za pár týdnů byl ale klid. Rodičům jde hlavně o školu a známky, na zbytek serou. Na tvým místě to doma řeknu, sice to bude asi na začátku mazec, to vydržíš, oni s tím stejně nic neudělej. Pak můžeš chodit v ponožkách jak chceš.

7 Lenka | E-mail | 25. září 2018 v 15:28 | Reagovat

Maminka by o tom, že chodíš ve škole bosa měla vědět. To bych nechtěla, aby mi moje děti tyhle věci přede mnou zatajily a už vůbec ne, aby chodily ve škole v zimě úplně bosky. Dnes ráno byla třeba taková zima, že si vůbec nedovedu představit, že bych šla do práce jen na boso a neměla na nohou silonky. Když už chodíš ve škole bosa, měla bys nosit ponožky. Ty hřejí.  Můžeš prohlédnout a mít problémy třeba s močovým měchýřem.

8 Kamila | E-mail | 26. září 2018 v 6:37 | Reagovat

Kup si nové ponožky o kterých nebude tvoje mamka vědět, nebo když nepozná že ti chybí v prádle tak si schovej jedny svoje, přezouvej si je ve škole, choď v nich ve škole bosa a měj je před mamkou schované, prát je nemusíš. Já jsem si také neprala ponožky když jsem chodila do školy, nosila jsem většinou bílé a nevadilo mně to. Mamce řekni že chodíš v ponožkách, ale když mamka nebude vědět o tvých špinavých ponožkách bude myslet že chodíš v těch které nosíš z domova, uvidí že je máš čisté a bude myslet že máte ve škole čisto, proto tě to můře dovolit. Když učitelka řekne mamce že chodíš v ponožkách, mamka o tom bude vědět, nebude vědět jen o tom že ve škole nosíš jiné ponožky které náš špinavé. Myslím že je to dobrý nápad. :-)

9 Martin | E-mail | 26. září 2018 v 21:23 | Reagovat

Je už zima, ponožky bys ve škole podle mě měla nosit. Pokud dostáváš nějaké kapesné, mohla bys sis je kupovat z něj. Ponožky se dají koupit levně třeba v tescu v balení po šesti párech. Asi bych na tvém místě zkusil časem promluvit i s mamkou. Chápu ale, že to nemusí být jednoduché a nemusí souhlasit s tím, že ve škole chodíš bosa. Ten vzkaz paní Lenky mi přijde naprosto absurdní. U vlastních dětí přemýšlí nad tím, jestli jim povolí, aby chodili ve škole v ponožkách, ale tobě napíše, abys ponožky ve škole nosila, když chodíš bosa, protože je zima a že by nechtěla, aby jí děti o tom, že chodí ve škole bosky, lhaly. Takhle to právě vzniká. Kdyby rodiče dali těm dětem v těchto věcech větší volnost a neřešili každou maličkost, děti by jim o tom určitě řekli předem, že chtějí ve škole chodit bosky a nedělaly by to skrytě a neriskovaly prochladnutí tím, že si sundávají ponožky, aby se jim nezašpinily. Je to celé na hlavu.

10 Evka | E-mail | 28. října 2018 v 12:10 | Reagovat

Já jsem ve škole jinak, než v ponožkách nikdy nechodila. V zimě jako je tahle by mě to zebalo do nohou. Chápu, že sundáváš ponožky nesjpíš proto, aby doma tvoje mamka nepoznala, že chodíš bosa, ale takhle zbytečně riskuješ, že ti nastydne spodek. Snad dostáváš od vašich nějaký kapesný, tak proč si ponožky nepořídíš z toho? Není to tak drahý. Nejlevnější jsou čistě bílý. Když budeš kupovat ponožky v balení po více ks třeba v tescu, pár vyjde třeba na patnáct korun, za to nepořídíš silonky ani omylem. Ty ponožky můžeš střídat nebo nosit třeba jedny celý týden a po týdnu je vyhodit. Vyjde to možná i levněji, než si koupit kvalitní přezůvky a nejméně jednou za rok je vyměnit. Časem to můžeš mamce říct, když to sama nepozná. Chápu, že každý nemá takovou mámu jako já, která mě v tom, že chodím ve škole v ponožkách, podporuje, ale ještě jsem se nesetkala ve svém okolí s nikým, komu by to rodiče, když se to dozvěděli, nakonec nepovolili. Napiš pak, jak to dopadlo, budu držet palce.

11 Martin | E-mail | 1. listopadu 2018 v 21:54 | Reagovat

Bez ponožek jsem ve škole nikdy nechodil ani teď tak nechodím ani si nepamatuji, že by bez nich někdo někdy chodil. V tomhle deštivým počasí je to opravdu o hubu. Ty ponožky nejsou opravdu tak šíleně drahý, aby je člověk kvůli tomu, že chce chodit bosky nebo když přezůvky občas zapomene, si je kvůli tomu sundával. Když si člověk koupí něco k jídlu nebo i obyčejný žvýkačky stojí víc.

12 Alena | E-mail | 4. listopadu 2018 v 11:52 | Reagovat

Kdybys chodila ke mně do třídy, která je ve sto let staré a chladné budově, naboso bez ponožek bych tě rozhodně v tomto ročním období chodit nenechala. Musela by sis je zpátky obléct a chodila bys po škole v ponožkách. Špinavé ponožky neřeším, to je věc dítěte, případně jeho rodičů. Jestli něco nemám ráda tak dívky ve škole co nosí bokovky a k nim krátká trička nebo halenku, chodí v té zimě takhle po venku nebo nosí kozačky úplně naboso, vyzují se a ve škole jsou celé vyučování bosy a cítí se být, jak říkají „IN“. Výsledkem je, že se mně pak z hodin pořád omlouvají a léčí se z nemocí vyvolaných prochladnutím na gynekologii.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz .
 

Aktuální články

Reklama