####
Diskusní fórum "B"
Do tohoto fóra můžete psát příspěvky, které tématicky do hlavního fóra nepatří: osobní polemiky a spory, soudy o jiných diskutujících, stížnosti které nepřijímají ani na lampárně, cokoliv co nezajímá nikoho jiného než vás nebo dokonce i to co nezajímá vůbec nikoho. Vítané jsou příspěvky, ve kterých se pochlubíte i slovníkem který znají jen velký kluci.
Omezení jsou pouze dvě: reklamy jsou zakázané a obsah příspěvku musí být v souladu se zákony platnými v ČR.

Pro příspěvky, které jsou "k věci" a mají co říci i ostatním, je určeno hlavní fórum webu Bosky a naboso.

Vložit nový příspěvek
vyhledávání ->
<- skrýt    Vyhledávání příspěvků
Název obsahuje:   Datum od     do: Nápověda - zadání časového rozmezí
Autor:       ( bez)  
Počet příspěvků: 193    Řazení příspěvků podle: pořadí vložení (nejnovější je poslední) (přepnout na řazení podle vláken -> )
Zobrazit stránku: [ 1 ]   ... [ 11 ]  [ 12 ]  [ 13 ]  [ 14 ]  [ 15 ]   ... [ 39 ]  


30.10.2012 19:08   bystromila:      Re: Kysané zelí         
Brr, Neuralgen už možná ne, ale i tak je těch "zázraků" farmacie ažaž.
No a zelí...teď, ani nevím proč - asi jako rýmovačka, mi přišlo na jazyk jmelí (viz Divadlo Járy Cimrmana:-)) Ale zpátky k tomu zelí. Na zimu je to pro mě ideální typ pickles (kvašená zelenina). Úplně stačí jedna lží......zobrazit celý příspěvek
Brr, Neuralgen už možná ne, ale i tak je těch "zázraků" farmacie ažaž.
No a zelí...teď, ani nevím proč - asi jako rýmovačka, mi přišlo na jazyk jmelí (viz Divadlo Járy Cimrmana:-)) Ale zpátky k tomu zelí. Na zimu je to pro mě ideální typ pickles (kvašená zelenina). Úplně stačí jedna lžíce denně a je to jak pohlazení pro tělo, aspoň já to tak mám.
Nakládám ho 15 kilo, což dá 18 zavařovaček. Je to přiměřeně, jím ho tu já a moje dospělá dcera. V minulosti (celkem nedávné, asi před 15 lety) jsem dělávala 100kg zelí do 2 velkých kameninových kvašáků. Skoro se to dalo srovnat se složením mnoha metráků uhlí, ručně, lopatou:-))

30.10.2012 22:20   Paulina:      Re: Kysané zelí         
Tý brďo, fakt 100 kg? Tomu říkám nakládačka! :) Jinak děkuji moc za podrobný popis, vlastně jsem ani nevěděla, že existují různé druhy zelí, to tu budu muset omrknout, ale jelikož je to tu spíše okrajová zelenina, budu asi ráda za jakýkoliv typ. Napadlo mě zkusit to s kapustou, ta je měkčí, možná by to bylo rychlejší... No uvidím. Ou jés, pickles, ty mi chybí...

30.10.2012 22:53   bystromila:      Re: Kysané zelí         
No s kapustou nemám zkušenosti, tak neporadím. Ale zkoušela jsem různé kombinace zeleniny na pickles. Na dlouhodobé je dobré zelí+cibule+mrkev, do střednědobých nebo krátkodobých (na jaro a na podzim) dávám kromě zelí,cibule, mrkve i pórek, čínské zelí, červené zelí, proužky červené papriky, bílé ře......zobrazit celý příspěvek
No s kapustou nemám zkušenosti, tak neporadím. Ale zkoušela jsem různé kombinace zeleniny na pickles. Na dlouhodobé je dobré zelí+cibule+mrkev, do střednědobých nebo krátkodobých (na jaro a na podzim) dávám kromě zelí,cibule, mrkve i pórek, čínské zelí, červené zelí, proužky červené papriky, bílé ředkve, ředkvičky (většinou 4druhy zeleniny a k tomu cibuli) a menší podíl soli. Vykvasí to tak asi za 3 - 10 dní, podle teploty prostředí a množství soli. Té soli zase nemá být úplně nepatrné množství, protože pak to nekvasí a kazí se to. A důležitá zkušenost - kořenové zeleniny samy nenastartují kvašení, potřebují k sobě zelí, čínské zelí nebo červené zelí.
Loni jsem zkoušela doma vykvasit kim-či. To je korejské pickles, jejich národní specialita. Povedlo se to, bylo to hodně ostré a ta příprava surovin mi připadala jako míchání nějaké trhaviny:-)) Dává se tam, mimo jiné, česnek (hromada), čerstvé feferonky (taky hromada), cibule a zázvor. Recept jsem tehdy ulovila na stránkách Korejského výzkumného ústavu potravin, teď mi nejde se tam prokliknout, těžko říci, co se tam děje.(?) Ale pro představu je jeden recept tady:
http://www.lidovky.cz/korejske-kimci-kvasena-pochoutka-ktera-je-silne-navykova-pzk-/dobra-chut.asp?c=A100404_213424_dobra-chut_mev

31.10.2012 1:12   Ward:      Re: Kysané zelí         
Paulino, já tedy nejsem žádný zkušený kuchař, ale té kapusty bych se trochu bál - při některém druhu (tepelné) přípravy ráda zasmrádne a zkazí celkovou chuť pokrmu. Tak bych to asi zkusil napřed v menším množství, co to udělá. Ne nadarmo se říká, že dobrá hospodyňka se pozná podle chuti malých kapustiček v běžné polévce. A že je vícero druhů zelí než jen Rotkohl a Weisskohl jsem taky nevěděl.

17.6.2013 1:02   Markéta:      Re: o fetiši         
Silnou erotogenní zónu mám na chodidlech, a můj kluk to umí dobře využít. Po přečtení příspěvků o fetiši v hlavní diskuzi zjišťuju, že bych se snad měla za to stydět nebo co?